tiistai 17. heinäkuuta 2018

Helle

Viime päivinä koko Suomi on saanut nauttia helteestä. Ja kuumuus jatkuu ainakin tämän viikon. Monet nauttivat helteestä. Kerrankin Suomessa on heinäkuussa kunnon lomasää.

Minulle kuumuus on myrkkyä. Heikko kuumuudensieto on yksi yleisimmistä MS- taudin oireista. Kuumuus ei sovi minulle, olipa se sitten saunan löylyissä tai ulkona helteessä. Myöskin pienikin kehoni lämmönnousu aiheuttaa minulle lähes halvauksen kaltaisen tilan. Kun flunssassa kehoni lämpötila nousee 37, 2 asteeseen, en pääse sängystä omin avuin vessaan. Tulen kuumassa huonovointiseksi ja uupuneeksi. Jalkani eivät toimi senkäänvertaa, kuin viileässä.

Kesähelteellä myöskin asunnon sisälämpötila voi nousta epämiellyttävän korkeaksi. Jos joudun olemaan kuumassa asunnossa, ainoa vaihtoehto on maata vaakatasossa toimintakyvyttömänä. Vältämme tämän ilmastointikoneen avulla. Kone viilentää 80 m2 haluttuun lämpötilaan. Ihan koko yläkertaamme kone ei yllä viilentämään, mutta tärkeimmät asuinhuoneet, kuten keittiön ja olohuoneen, kuitenkin. Kun pidämme makuuhuoneiden ovet auki, viileys leviää kyllä hyvin niihinkin. Näillä helteillä tuo kone on minulle pelastus. Ulos en tällä kelillä mielelläni lähde muuten, kuin siirtyäkseni ilmastoituun autoon.

Miten sinun elosi sujuu helteellä? Nautitko vai kärsitkö?


4 kommenttia:

 1. Taidat arvatakin vastaukseni: kärsin.
  Meillä on ihan vain tavallinen kattotuuletin, joka oikeastaan vain pyörittää sisällä olevaa lämmintä ilmaa - hyvä sekin, ettei ilma seiso, mutta ei se oikeastaan viilennä.
  Ulkona on niin kuuma, että sinne meno ahdistaa, on kuin kävelisi päin seinää, henki ei kulje kunnolla.
  Viime päivinä lämpötila ei ole laskenut ulkona sisälämpötilaa alemmas, eli ikkunoiden aukipitämisestä ei oikeastaan ole hyötyä - ulkoa tulee vain lämmintä ilmaa.
  Nämä helteet on aiheuttaneet taas parina iltana aiheuttaneet kohtauksen ennakko-oireita; niitä on vaikea selittää. Joskus tuntuu, että kuulo heikkenee, en pysty puhumaan tms.

  Tykkään kesästä ja tykkään lämpimästä, mutta kyllä nämä lämpötilat ovat jo kohtuuttomia.

  Nuo sun oireesi kuulostavat oikeastaan aika pelottavilta, onneksi teillä on hyvä ilmastointilaite, joka helpottaa oloasi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun vastauksesi minä tiesinkin. Sinun Riesasi on niin hankala tapaus, kun on niin ennalta- arvaamaton. Ja vaikka tiedät, että kuuma voi aiheuttaa oireita, että pysty kuumuutta aina välttämään.
   Minä tiedän, että kuumuus tekee vointini huonoksi aina. Onneksi tiedän myös voimieni palautuvan viileässä. Tosin siihen voi mennä aikaa. Kuumuuden jälkee loppupäiväni menee huilatessa.

   Poista
 2. Iäkkäille ihmisille kuumuus on vaarallista - sanotaan kaikkialla. Olen selkeästi iäkäs. Eli en nauti, mutta kestän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä et nyt kuitenkaan ole niin iäkäs, mitä uutiset tarkoittaa. Muistellaan tätä hellettä sitten, kun on 20 astetta pakkasta.

   Poista

Avaa rohkeasti sanainen arkkusi. Kommentit piristävä aina päivääni.