sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Pataleipä

Kun äiti kelaa- blogin Selina julkaisi blogissaan (ehkä) maailman herkullisimman Pataleivän ohjeen . Sitähän teki tietysti mieli kokeilla. Tein taikinan illalla ohjeen mukaan yöksi kohoamaan. Aamulla henkilökohtainen avustajani tuli töihin ja tarkoituksemme oli paistaa leipä. Kun laitoimme uunin päälle, hellan valo uuninlämmityksen merkiksi ei syttynyt. Ajattelimme valon olevan rikki. No ei lämpene uunikaan. Se on sitten rikki! Onneksi hellan levyt toimivat. Avustajani paistoi näppäränä tyttönä taikinasta pannuleipiä paistinpannulla. Kyllä me nekin syötiin, mutta ei ne kyllä ihan Pataleipää vastanneet.
Uusi liesi on ostettuna ja se saadaan ensi viikon torstaina. Vanha uunikin toimii taas. On ilmeisesti kosketushäiriöitä, joten uusi liesi on jokatapauksessa tarpeen. Vanhaan uuniin ei voi luottaa, että toimiiko varmasti, kun jotain pitää paistaa. Olemme selvitelleet, millainen liesi olisi paras pyörätuolia käyttävälle ja uudessa uunissamme onkin teleskooppiset kannattimet pelleille ja uuniritilälle. Minä en ainakaan aiemmin tiennyt näistä mitään, joten esittelen teillekin uuden lietemme, kunhan se saapuu.
Eilen teimme Pataleipätaikinan jo iltapäivällä kohoamaan. Leivästä tulee sitä parempaa, mitä kauemmin se saa kohota. Tänään saimme nauttia myöhäisellä aamupalalla taivaallisesta Pataleivästä. Tuolla meidän vanhalla uunilla leipä olisi saanut olla aavistuksen kauemmin uunissa. Mutta herkkua oli silti ja lähes koko leipä hävisi aaamupalla parempiin suihin. Täytyy hioa paistoaika sopivaksi, kun saamme uuden uunin. Kiitos Selina herkullisesta reseptistä!


Eilen Aino loihti minulle uudet kynnet, jotka tuovat jo kevään mieleen. Kevät tuntuu olevaan jo kovasti kaikkien mielessä. Mieheni puuhailee juuri parhaillaan kevätkylvöjen parissa.


17 kommenttia:

  1. Kuulostaa kokeilemisen arvoiselta ohjeelta! Tykkään rapeakuorisista leivistä ja olen Selenan kanssa samaa mieltä, että ovat kohtuuttoman hintaisia.
    Aino on taas näyttänyt taitonsa kynsiesi kanssa! Kauniit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, nimivirhe... Selinan kanssa siis!

      Poista
    2. Kannattaa kokeilla Pataleipää. Alkuperäinen ohje on julkaistu Kotivinkki- lehdessä. Selina on julkaissut myös sämpyläohjeen, jota aion kokeilla myös.

      Poista
  2. pataleipä kannattaa kokeilla tosiaan, jos aikaisemmin ole kokeillut. Hyvää on. Itsekin sen testannut jokin aika sitten. Äskettäin julkaistiin ruispataleipä, sekin pitäisi kokeilla, jos ennättää.
    http://www.maku.fi/reseptit/pataruisleipa
    http://www.maku.fi/reseptit/100-pataruisleipa

    Kauniit kynnet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Pitääpä kokeilla Pataruisleipääkin. Mutta ensin pitää saada Pataleipään sopiva paistoaika.

      Poista
  3. Kyllä, pataleipä on aivan ihanaa, ja ainakin tietää mitä syö kun sen itse valmistaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on ja kuten Selina blogissaan mainitsee, vastaavat leivät kaupoissa on aika kalliita.

      Poista
  4. Täytyypä kokeilla pataleipää. Lämmitämme puulla lähes päivittäin, joten leipää tulee leivottua usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Miten paistoaika ja - lämpötila arvioidaan puu- uunissa?

      Poista
  5. Oi kiva kun kokeilit ohjetta ja uuni lopulta toimi! Taisitkin kysyä minulta vinkkejä mun blogissa uunin hankintaan, mutta valitettavasti minulta on unohtunut vastaaminen kokonaan! Juuri noita teleskooppikannattimia olisin suositellut ja ne on superhyvä juttu! :) Toivottavasti sämpylät onnistuvat yhtä hyvin kuin tuo herkullisen näköinen pataleipä! Minulla on kokeilussa nyt ruissämpyläohje samaan tyyliin kuin blogissa olevat sämpylät, joten jos löydän sopivan suhteen ruisjauhojen ja -leseiden suhteen, niin ohje saattaa löytyä myöhemmin blogista! ;)

    Haleja! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teleskooppikannattimien lisäksi pyörätuolinkäyttäjälle suositellaan uuninluukkua, jossa on saranat toisella sivulla, eli luukku aukeaa sivulle. Sellaista emme nyt löytäneet mistään tähän hätään. Teleskooppikannattimet auttaa jo paljon. Ne on kätevät ihan terveillekin käyttäjille.
      Minulla on vielä sinun sämpyläohjeesi kokeilematta. Se sitten seuraavaksi.

      Poista
  6. Oi miten ihanat kynnet:) ja herkullisen näköistä pataleipää. Pakettisi alkaa olla lähetystä vaille valmis, itse tekemä uupuu, ei ole unohtunut tulee vain eri kyydillä.... Snysi

    VastaaPoista
  7. Tosi keväiset kynnet.
    Pitääkin tehdä uusi pataleipä viikonloppuna. Jätin padan uuniin, enkä piilottanut sitä kaappiin, joten leipää on helppo tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tehtiin eilen toinen leipä. Aamulla söin viimeiset siivut. Nyt meillä on uusi uunikin.

      Poista
  8. Sny- emolta saattaisi saada pakettikoodia, näyttää jo paketti olevan perillä;) Snysi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Eilen kävin muilla asioilla postissa ja kyselin pakettia minulle. Ei ollut! Pitääpä kysellä emolta. Kiitos sinulle!

      Poista

Avaa rohkeasti sanainen arkkusi. Kommentit piristävä aina päivääni.